Alkusanat tälle blogille
Goodbye Growth? Tämän on pakko olla hömelöin ajatus, jonka kukaan businesspalvelujen tarjoaja on keksinyt pitkään aikaan. Ja niinhän se voi ollakin. Tämä blogi on yritys ottaa siitä selvää. Ja jos sopii, muutama selitys otsikon takaa.
Bonito on tarjonnut businesshuoltopalvelua yrityksille nyt kahdeksan vuoden ajan, ja tässä ajassa on todistettu että huolto toimii. Alkuperäinen idea siitä, että ulkopuoliset konsultit tuovat suurimman ’lisäarvonsa’ pysymällä poissa tieltä, on vieläkin tallella. Suurin hyöty tulee tyhmien kysymysten esittämisestä, ja sopivin väli esittää niitä on noin yksi vuosi. Businesshuoltoa seuraavan vuoden aikana markkinoilla yleensä tapahtuu jo niin paljon muutoksia – ja omassakin tiimissä ja kumppaniverkostossa – että samat tyhmät kysymykset on taas syytä esittää uudestaan, ja ihan samassa järjestyksessäkin.
Tätä tarkoittaa Hello Maintenance. Säännöllistä ja ennakoivaa liiketoiminnan huoltopalvelua, jolla varmistetaan ainakin se, ettei lakata näkemästä omia mahdollisuuksia ja vahvuuksia, eikä toisaalta lopeteta kehittämistä silloinkaan kun kaikki on hyvin. Kasvua se ei silti estä. Useimmat asiakkaamme ovat kasvattaneet liiketoimintaansa ’huollosta huolimatta’, tai ehkä jopa sen ansiosta. Miksi sitten kasvulle pitäisi sanoa näkemiin? Ei sille pidäkään. Oikeanlainen kasvu on kestävää kasvua, ja toteutuu pitämällä huolta perusasioista. Sellainen kasvu, jota revitään ilman selvää suuntaa tai asiakasohjausta, ja ajetaan myyntikonetta huoltamatta kunnes se leikkaa kiinni, on kallista eikä rakenna asiakkaiden uskollisuutta. Kannattavuuskin voi jäädä haaveeksi.
On tässä vielä isompikin pointti mukana. Isossa kuvassa ei voida jatkaa ikuista kasvua, niin kuin mitään rajoja ei olisi maapallolla olemassa. Luonnonvaroja raskaasti käyttävä teollisuus tai koko elämäntapa voi joutua kohtaamaan rajat, joista pudotaan vauhdilla alas. Siinä tilanteessa nykytason ylläpitäminenkin on iso voitto. Ajoissa tehty businesshuolto auttaa toimimaan tilanteessa, jossa kasvua ei enää vedäkään asiakkaidesi ylivelkaantuminen tai liian halvalla ostetut raaka-aineet.